Shiatsu

Voel Bewust

Shiatsu / Ritueel werk / Felt Sense

Shiatsu


Het leven is dynamisch, spelend met ons evenwicht. Steeds wisselende omstandigheden vergen een continue aanpassing van onze bodymind.

Shiatsu helpt het lichaam om zich gezond en heel te voelen; om effectief te kunnen reageren op onze levensomstandigheden en activiteiten. De langzame en meditatieve technieken brengen alle beweging tijdelijk tot rust - scheppen orde in de chaos - laten het lichaam er gewoon ZIJN. Shiatsu belichaamt bij uitstek de kracht van aanraking, een aangeboren gave die we allemaal bezitten. Het draagt bij aan een fysiek en emotioneel evenwicht en harmonie.


Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Het is een manuele therapie die begin 20ste eeuw ontstaan is in Japan door het samenvoegen van de ervaringen en vaardigheden van Japanse masseurs met de kennis uit de Traditionele Chinese Geneeswijzen over meridianen en tsubo's. Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam lopen. Ze hebben een relatie met organen, lichaamsfuncties, en geestelijke processen. In de meridianen stroomt levensenergie (Ki). Als de energie vrij kan stromen dan voelt u zich goed en is het lichaam gezond. Tsubo's zijn punten op het lichaam die gevoelig worden door stress of een aandoening. Shiatsu reguleert de verdeling van energie in het lichaam en heft blokkades op die de vrije doorstroming belemmeren.


De huidige vormen van shiatsu combineren de kennis van de Traditionele Chinese Geneeswijzen met de Westerse kennis van anatomie en fysiologie. Het is een praktische methode om gezondheid preventief te bevorderen en vitaliteit en welzijn te verhogen. Shiatsu is een warme, respectvolle, meelevende aanraking. Het is een effectieve manier om je bewust te worden van je lichaam. Shiatsu stimuleert de huid en vermindert spierstijfheid. Bovendien reguleert ze het autonome zenuwstelsel, de spijsvertering wordt gestimuleerd, en bloed- en lymfcirculatie nemen toe waardoor het vermogen van het lichaam om zich te herstellen wordt bevorderd. Het lichaam ontspant zich volkomen.